De winkelwagen is leeg

Terugblik op SEMINAR by CEBIT

IMG 0798 banner

VR, cybercriminelen en #TOTHEMOON

Amsterdam – Op dinsdag 20 maart vond in Amsterdam de eerste editie van het SEMINAR by CEBIT plaats. Tijdens het programma spraken Roelof Terpstra, Boudewijn Vervoort, Erik de Jong en Hartwig von Saß over de kansen en bedreigingen die de disruptive technologies van vandaag en morgen met zich meebrengen.

Are we ready for the metaverse?
Het SEMINAR by CEBIT werd georganiseerd door Hannover Consultancy, de Nederlandse vertegenwoordiging van CEBIT-organisator Deutsche Messe AG. Na een korte introductie gaf Victor Koppelaar – moderator van het seminar, het woord aan Roelof Terpstra van The Virtual Dutch Men. Deze beet de spits af door zich hardop af te vragen: ‘Are we ready for the metaverse?’. Hij refereerde daarbij aan de nabije première van de nieuwe Spielberg-film Ready Player One. Terpstra keek naar de ontwikkeling van virtual reality in de afgelopen decennia en blikte vooruit op de toekomst. Daarnaast focuste hij zich op praktische VR-toepassingen in trainingsdoeleinden of ontwerpimpressies uit het portfolio van The Virtual Dutch Men.

#TOTHEMOON
Vorig jaar stonden de kranten vol met berichten over Bitcoin, maar gaat de daadwerkelijke waarde van achterliggende blockchaintechnologie ook blijken? Daarover sprak Boudewijn Vervoort, co-founder van de Nederlandstalige cryptocurrency-community Cryptotrader.nl. Dat de toepassingen verder gaan dan alleen financiële transacties, bleek uit een aantal innovatieve blockchain-voorbeelden die hij aanhaalde. GUTS bijvoorbeeld,  een ticketsysteem dat werkt met blockchaintechnologie. Toegangskaarten die in dit systeem worden verhandeld, zijn geregistreerd in de blockchain en gekoppeld aan de smartphones van bezoekers. Dit maakt fraude onmogelijk. Of Sia; een gedecentraliseerd opslagplatform dat is beveiligd met blockchain-technologie. Vervoort ziet de blockchaintoepassingen als één van de veiligste technische infrastructuren van de toekomst.

Spionnen en criminelen
Een uitstekende security is tegenwoordig niet meer voldoende om te voorkomen dat informatie in verkeerde handen valt. De grootste cyberdreiging, dat ben jij zelf. Dat het daarom nogal eens misgaat werd duidelijk gemaakt door Erik de Jong, Chief Research Officer bij Fox-IT. Aan de hand van herkenbare praktijksituaties liet hij inzien dat de digitale wereld haar onschuld lijkt te zijn verloren. “Ook een personenauto zie ik als een computer op vier wielen”, legde hij uit. “We worden dus omringd door computers en daarom is digitale bewustwording op zijn plek. Trap niet in de valkuilen van standaard wachtwoorden en zorg er zelf voor dat criminelen zich niet met één wachtwoord toegang kunnen verschaffen tot zowel je mediakanalen, mailbox en bankgegevens.” De informatie van De Jong gaf de aanwezigen direct stof tot nadenken of zij zelf ook niet tot de risicogroep behoren.

De disruptive technologieën waar professionals Terpstra, Vervoort en De Jong over spraken krijgen allen een platform tijdens het vernieuwde CEBIT. Als head of press van CEBIT maakte Hartwig von Saß van de gelegenheid gebruik om de aanwezigen in de zaal kennis te laten maken met de vier pijlers van de jaarlijkse techbeurs. In een podiumdiscussie kregen deelnemers aan het seminar de mogelijkheid om hun vragen te stellen aan de vier sprekers. 

Banner CEBIT 982 x 175 px handtekening e mail