De winkelwagen is leeg

Deutsche Messe AG annuleert CEBIT 2019

 CEBIT 2019

Op woensdag 28 november heeft het bestuur van Deutsche Messe AG medegedeeld dat is besloten om CEBIT 2019 te annuleren. Technologische ontwikkelingen binnen de digitale economie hebben de vraag naar CEBIT de afgelopen jaren doen verminderen. Dit bleek onder andere uit dalende bezoekersaantallen en een afname van het aantal exposanten.

Na de spin-off van de Hannover Messe in 1986 leek de groei eindeloos. Maar een neerwaartse trend begon met het uiteenspatten van de dot.com-bubbel. Men bereikte tijdelijke stabiliteit in 2014 door zich meer te richten op B2B, maar ook dit verloor uiteindelijk terrein. Het vernieuwde concept – bestaand uit expo, conferentie en festival – kon de daling in het bezoekers- en exposantenaantal niet overtreffen.

De afgelopen jaren hebben discussies over de Duitse economie geleid tot een thematische overlapping tussen de Hannover Messe en CEBIT. Thema’s die relevant zijn voor industrie, energie en logistiek zullen worden geïntegreerd in de Hannover Messe. Men onderzoekt momenteel ook de digitale markt om te bepalen welke CEBIT-onderwerpen zullen worden ontwikkeld tot nieuwe evenementen.